Ενα ποτήρι την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα !!
Η επιστήμη επέτρεψε στον άνθρωπο να ανακαλύψει τους θησαυρούς και τα ωφέλιμα στοιχεία που κρύβονται μέσα στο κρασί. Ετσι, γνωρίζουμε σήμερα ότι το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες αποτελούν σημαντικά γιατρικά που δίνει η φύση στον άνθρωπο.
Οι πιο σημαντικές πολυφαινόλες, χάριν των υψηλών συγκεντρώσεών τους στο κρασί, είναι τα φλαβονοειδή, εκ των οποίων οι γνωστές μας ταννίνες και ανθοκυάνες και η ρεσβερατρόλη.
Οι ουσίες αυτές προέρχονται από τον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών και μεταφέρονται στο κρασί κατά το διάστημα της επαφής του μούστου με τα στέμφυλα.
Οι ανθοκυάνες είναι αυτές που δίνουν το κόκκινο χρώμα στο κρασί και δρουν κατά της γήρανσης των κυττάρων, διατηρώντας τα υγιή και νέα.
Οι ταννίνες προέρχονται από τον φλοιό των σταφυλλιών, αλλά και από το ξύλινο βαρέλι περνούν στο κρασί κατά την ωρίμανσή του. Πολλές φορές θεωρούνται υπεύθυνες για την στυπτικόττηα του κόκκινου κρασιού, ενώ μετά την ωρίμανση του δίνουν στο κρασί βελούδινη υφή.
H ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στο κακάο, στα φιστίκια και στα φασόλια. H φλούδα των σταφυλιών περιέχει κατά πολύ τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης, η οποία κατέχει σημαντικό ρόλο στη νευροπροστασία.
Αυτές οι ενώσεις αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά και έχουν ισχυρή προστατευτκή ισχύς, παγιδεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό του ανθρώπου, εξαιτίας της κακής διατροφής, της μη φυσικής άσκησης, της κούρασης, της στενοχώριας και του άγχους. Σε κάθε περίπτωση, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί αποτελεί ασπίδα προστασίας του οργανισμού έναντι στο οξειδωτικό στρες.
Αναλυτικά, τα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία του ανθρώπου είναι:
1. Ενδυνάμωση της μνήμης και πρόληψη της άνοιας και της νόσου Alzheimer
Αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015, τονίζει την επίδραση της ρεσβερατρόλης στη διατήρηση της μνήμης.
2. Πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι έχει επίσης θετική επίδραση στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα μπορούσε να μειώσει κατα 40% τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες αυτού του αντιοξειδωτικού αυξάνουν τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων και διευκολύνουν τη κυκλοφορία του αίματος.
3. Μείωση κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα
Μια μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, συμφωνα με μια δημοσίευση από την Αμερικανική Ενωση για την Ερευνα στον Καρκίνο. Κατά μέσο όρο, η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού τον μήνα θα μείωνε τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα κατά 2% σ’ έναν ενήλικα μέσο άνθρωπο και κατά 60% σε έναν καπνιστή που καταναλώνει ένα ή δυο ποτήρια την ημέρα.
4. Επιμήκυνση διάρκειας ζωής
Οσοι πίνουν ένα ποτήρι κρασί την ημέρα θα έχουν προσδόκιμο επιβίωσης 3,8 ετών υψηλότερο από εκείνους που δεν πίνουν, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν ολλανδοί ερευνητές το 2007. Ο κίνδυνος εμφάνισης γεροντικής άνοιας εμφανίζεται επίσης 85% χαμηλότερα. Επομένως, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού θα μπορούσε όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή, αλλά και την ενεργό ηλικία.
5. Μείωση άγχους
Ενα ποτήρι κρασί βοηθάει στη χαλάρωση του ανθρώπου. Μία έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έδειξε τις χαλαρωτικές ιδιότητες του κρασιού. Το επίπεδο των ενδορφινών στο αίμα αυξάνεται, ενώ η τάση μειώνεται, δημιουργώντας ένα αίσθημα χαλάρωσης.
6. Ενδυνάμωση ανοσοποιητικού συστήματος
Χάριν στις αντιοξειδωτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, το κρασί ευνοεί τη ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου.
7. Διατήρηση λαμπερού δέρματος
Τα τελευταία χρόνια, ουσίες και παραπροιόντα του κρασιού έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της κοσμητολογίας, χάριν των καλλυντικών τους ιδιοτήτων.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να πούμε ότι και άλλα τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται καθημερινά στη διατροφή μας. Τέτοια είναι όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και μαζί με το κρασί, ο ρόλος τους είναι να ευνοούν τη φυσική ισορροπία και υγεία του οργανισμού.
Το κρασί, όμως, πρωτοστατεί χάριν της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αυτές τις αντιοξειδωτικές ουσίες. Γι’ αυτό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, βραβευμένη το 2013 από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Comments