top of page
Zeginis Winery

Ποια κρασιά μπορούν και αξίζουν να παλαιωθούν;

Κάθε χρόνο, 2,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου παράγονται στην Ελλάδα από περισσότερα από 1200 οινοποιεία. Με τόσες πολλές επιλογές στην ελληνική οινική αγορά, πώς να ξέρεις ποια μπουκάλια να διαλέξεις για να τοποθετήσεις στην κάβα σου;



Από την άλλη μεριά, όσο συναρπαστικό κι αν είναι να ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασιού που παλαίωσε στην κάβα σου για μερικά χρόνια, να γνωρίζεις πώς να το διατηρήσεις σωστά είναι πιο δύσκολο απ’ ότι το φανταζόμαστε. Οι ποικιλίες, οι αμπελώνες, ο παραγωγός και η χρονιά είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν, κατά την επιλογή του κρασιού. Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε τις συμβουλές από την οινολόγο του Οινοποιείου Ζεγγίνης, για τα κρασιά που αξίζουν να συντηρηθούν σε μια κάβα.






Γιατί ο όρος « κρασιά παλαίωσης »;

Πριν αποφασίσετε ποιο μπουκάλι να προσθέσετε στη συλλογή σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε γιατί συλλέγουμε και παλαιώνουμε το κρασί. Η παλαίωση του κρασιού βοηθάει στη βελτίωση των ιδιοτήτων του : την υφή, τη γεύση και τα αρώματα. Πέραν από τη συντήρηση, το κρασί βελτιώνεται. Επιπροσθέτως, είναι γνωστό ότι οι συλλέκτες αγαπούν να ανοίξουν παλιά μπουκάλια κρασιού σε ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως σε έναν γάμο, μια μεγάλη οικογενειακή συνάντηση ή ένα δείπνο με καλούς φίλους. Η κατοχή σουβενιρ μια μοναδικής προσωπικής στιγμής και το αποτύπωμα μια στιγμής της ζωής, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των κρασιών που έχει κάποιος στην κατοχή του είναι αρκετοί λόγοι που κάνουν την ιδέα μια κάβας πολύ σημοφιλής. Άρα, ποια κρασιά αξίζουν να είναι κομμάτι μια συλλογής και να παλαιώνονται;



Ποια στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψιν;

Λέμε συχνά ότι μονο το 1% των κρασιών αξίζουν τον κόπο να παλαιωθούν και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κρασιά στην κάβα σας πρέπει να είναι διαλεγμένα με αυστηρούς κανόνες ποιότητας. Η καλή γνώση της περιοχής και του παραγωγού θα σας επιτρέψουν να διακρίνετε ένα κρασί που θα παλαιώσει σωστά από ένα άλλο που πρέπει να πιείτε γρήγορα. Οι ταννίνες είναι γνωστές για τη διατήρηση των οίνων ζωντανών, το οποίο εξηγεί γιατί τα κόκκινα κρασιά παλαιώνουν γενικά καλά, όπως το Αγιωργίτικο - Merlot 2019 Ζεγγίνης που έχει υψηλό περιεχόμενο σε ταννίνες. Ομοίως, τα περιεχόμενα σάκχαρα στο λευκό οίνο, βοηθούν στη διατήρηση του κρασιού και εμποδίζουν την υποβάθμισή του. Κατά συνέπεια, όσο περισσότερο το κρασί έιναι γλυκό, τόσο καλύτερα θα παλαιωθεί. Αυτό εξηγεί γιατί τα γλυκά κρασιά, όπως το Vinsanto, είναι γνωστά για την παλαίωση τους πολύ καλά μέσα στο χρόνο. Ομοίως με το υψηλό περιεχόμενο σε ταννίνες και τα περιεχόμενα σάκχαρα, τα κόκκινα αλλά και τα λευκά κρασιά που έχουν πιο υψηλό επίπεδο οξύτητας, είναι πιο πιθανό να διατηρηθούν σωστά. Πράγματι, το χαμηλό pH εμποδίζει κάθε χημική αλλαγή που θα μπορούσε να υποβαθμίσει την ποιότητα του κρασιού. Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα κρασιά είναι πιο κατάλληλα για μακρά παλαίωση απ’ ότι είναι τα λευκά κρασιά. Όμως, ορισμένοι τύποι λευκών κρασιών, όπως το Chardonnay υψηλής ποιότητας μπορούν να εκτιμηθούν ακόμη περισσότερο μετά από μια διαμονή στην κάβα για μερικά έτη. Η Velanidia 2019 Zeginis είναι ζωντανή απόδειξη του πώς ένα Chardonnay μιας καλής χρονιάς διατηρείται και γίνεται καλύτερο με το πέρασμα του χρόνου, διατηρώντας, μετά από δυο χρόνια στη φιάλη, το λαμπερό του χρώμα, φρεσκάδα στη μύτη με νότες αχλαδιού, βανίλιας και καβουρδισμένων αμυγδάλλων, ενώ στο στόμα είναι πλούσιο και κρεμώδες.






Η σημασία της σοδειάς

Παρά την ευρέως διαδεδομένη ιδέα, η σοδειά του κρασιού αναφέρεται στη χρονιά κατά την οποία τα σταφύλλια συλλέχθηκαν για την οινοποίηση κι όχι στη χρονιά που το κρασί μπήκε στην αγορά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι καλές χρονιές τρύγου, πριν βάλουμε στην κάβα μας ένα κρασί, διότι όποια κι αν είναι η διάρκεια διαμονής στην κάβα μας, ένα κρασί, αποτέλεσμα όχι μιας πολύ καλής χρονιάς, σίγουρα δεν θα παλαιώσει σωστά και δεν θα βελτιωθεί με τον χρόνο. Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες στο αμπέλι μέχρι τον τρύγο; Μερικές βροχές στην αρχή της άνοιξης, και ζεστές ημέρες και δροσερές νύχτες κατά την καρπόδεση και μέχρι την ωρίμανση, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του αρωμετικού δυναμικού, την σωστή ωρίμανση και την ζωηρή οξύτητα του σταφυλλιού, ευνοώντας την παλαίωση του κρασιού με τον καλύτερο τρόπο. Οπότε, για την επιλογή του σωστού κρασιού, συμβουλευτείτε έναν πίνακα με τις χρονιές σοδειάς, ώστε να ξεκινήσετε σωστά τη συλλογή σας.





Ζεγγίνη Χρυσάνθη

Χημικός - Οινολόγος




Comments


bottom of page