top of page

Από τη φιάλη στο ποτήρι, 7 βήματα για να σερβίρετε το κρασί σαν επαγγελματίας


1. Επιλέξτε το σωστό ποτήρι

Όταν πρόκειται για κρασί, το ποτήρι που χρησιμοποιείτε μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην εμπειρία γευσιγνωσίας. Αλλά μη φοβάστε, δεν χρειάζεται να είστε σομελιέ για να κάνετε τη σωστή επιλογή!


Οι επαγγελματίες συνιστούν συχνά τη χρήση διαφορετικών ποτηριών για διαφορετικούς τύπους κρασιού. Για παράδειγμα, ας ξεκινήσουμε με το κόκκινο κρασί μας Αγιωργίτικο - Merlot. Σκεφτείτε ένα ποτήρι με ελαφρώς μεγαλύτερο μπολ σε σχήμα τουλίπας. Αυτό το σχήμα επιτρέπει στο κρασί να έρθει σε επαφή με περισσότερο αέρα, γεγονός που βοηθά στην απελευθέρωση των πολύπλοκων αρωμάτων και γεύσεων του.


Για το λευκό κρασί μας Chardonnay, επιλέξτε ένα ποτήρι με ελαφρώς στενότερο μπολ, διατηρώντας τη δροσερή θερμοκρασία του κρασιού και ενισχύοντας την τραγανότητα και την οξύτητά του. Αναζητήστε ένα ποτήρι που κατευθύνει τα αρώματα προς τη μύτη σας για μια πιο απολαυστική αισθητηριακή εμπειρία.


Τέλος, για το ροζέ κρασί Grenache, μια ευέλικτη επιλογή είναι ένα ποτήρι που συνδυάζει χαρακτηριστικά τόσο των ποτηριών για κόκκινο όσο και των ποτηριών για λευκό κρασί. Συνήθως έχει ελαφρώς φαρδύτερο μπολ από ένα ποτήρι λευκού κρασιού, αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού. Αυτό επιτρέπει στα λεπτά αρώματα του κρασιού να αναπτυχθούν, διατηρώντας παράλληλα τις δροσιστικές του ιδιότητες.2. Σερβίρετε το κρασί στη σωστή θερμοκρασία

Όταν πρόκειται για την απόλαυση του κρασιού, το σερβίρισμά του στη σωστή θερμοκρασία μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη γεύση !


Όταν πρόκειται για κόκκινα κρασιά, όπως το Merlot μας, η θερμοκρασία είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία δωματίου. Επιδιώξτε περίπου 15°C έως 18°C (59°F έως 64°F). Αυτό επιτρέπει στις γεύσεις να ξεδιπλωθούν με χάρη χωρίς να κατακλύζονται από τη ζέστη. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό είτε τοποθετώντας τη φιάλη στο ψυγείο για 15-20 λεπτά πριν το σερβίρισμα είτε παγώνοντας την ελαφρά σε έναν κουβά με πάγο.

Τα ροζέ κρασιά βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο. Ωφελούνται από το να σερβίρονται ελαφρώς παγωμένα, όπως ακριβώς και τα λευκά κρασιά, αλλά όχι τόσο κρύα. Επιδιώξτε μια θερμοκρασία γύρω στους 10°C έως 14°C (50°F έως 57°F) για να εκτιμήσετε τις λεπτές γεύσεις και τον ζωντανό χαρακτήρα τους. Παρόμοια με τα λευκά κρασιά, μια σύντομη παραμονή στο ψυγείο θα κάνει το κόλπο.


Για τα λευκά κρασιά μας, όπως το Σαββατιανό και το Chardonnay, είναι καλύτερο να τα σερβίρετε παγωμένα. Φανταστείτε τον εαυτό σας να πίνει ένα τραγανό, αναζωογονητικό ποτήρι σε μια ηλιόλουστη μέρα. Επιδιώξτε μια θερμοκρασία μεταξύ 10°C και 12°C (46°F και 54°F) για να ξεκλειδώσετε τις ζωηρές γεύσεις τους. Αν δεν είστε σίγουροι, απλά τοποθετήστε το μπουκάλι στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το σερβίρισμα.


3. Ανοίξτε το μπουκάλι με προσοχή

Το άνοιγμα ενός μπουκαλιού κρασιού μπορεί να είναι μια συναρπαστική στιγμή, αλλά είναι σημαντικό να το χειρίζεστε με προσοχή για να εξασφαλίσετε μια ομαλή και απολαυστική εμπειρία.

Επενδύστε σε ένα αξιόπιστο τιρμπουσόν που θα κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καταστροφής του φελλού ή του κρασιού. Υπάρχουν διαθέσιμοι διάφοροι τύποι, όπως πώματα σερβιτόρων ή ανοιχτήρια τύπου μοχλού, οπότε βρείτε αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. 2. Κρατήστε το μπουκάλι κρασιού σταθερά σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αυτό θα προσφέρει σταθερότητα και θα διευκολύνει τον έλεγχο της διαδικασίας ανοίγματος.

Ευθυγραμμίστε την άκρη του τιρμπουσόν στο κέντρο του φελλού. Εφαρμόστε ήπια πίεση προς τα κάτω και περιστρέψτε αργά το ανοιχτήρι μέσα στον φελλό, προσέχοντας να μην εισχωρήσετε πολύ βαθιά για να αποφύγετε την πτώση θραυσμάτων φελλού στο κρασί.

Μόλις το τιρμπουσόν εισαχθεί πλήρως, χρησιμοποιήστε το ως λαβή για να τραβήξετε τον φελλό αργά και σταθερά προς τα έξω. Αποφύγετε τις κινήσεις τραβήγματος ή σπασίματος, καθώς μπορεί να προκαλέσουν το σπάσιμο ή τη θρυμματισμό του φελλού.


4. Μεταγγίστε τα κόκκινα κρασιά

Το άδειασμα είναι το μόνο πράγμα που πάντα ξεχνάμε να κάνουμε και το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά τη γεύση του κόκκινου κρασιού. Εξυπηρετεί δύο βασικούς σκοπούς. Πρώτον, βοηθά στο διαχωρισμό τυχόν ιζημάτων που μπορεί να έχουν σχηματιστεί στη φιάλη με την πάροδο του χρόνου, εξασφαλίζοντας ένα καθαρό και ομαλό χύσιμο. Δεύτερον, επιτρέπει στο κρασί να αναπνεύσει, δηλαδή να εκτεθεί στον αέρα για να ενισχύσει τις γεύσεις και τα αρώματά του.


Ξεκινήστε χύνοντας προσεκτικά το Αγιωργίτικο - Merlot σε μια καράφα. Μόλις το κρασί μπει στην καράφα, αφήστε το για λίγο πριν το σερβίρετε. Αυτή η περίοδος ανάπαυσης επιτρέπει στο κρασί να αεριστεί, δηλαδή να αλληλεπιδράσει με τον αέρα για να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του. Γενικά, 30 λεπτά έως μία ώρα αερισμού είναι επαρκής, αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.


Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, αλλά θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη του decanting, υπάρχει μια πιο γρήγορη μέθοδος που μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε έναν εξαερωτή κρασιού, ο οποίος decanting κρασί σχεδόν ακαριαία.


Να θυμάστε ότι το ντεκαντάρισμα δεν περιορίζεται στα ακριβά ή παλιά κρασιά. Ακόμη και τα νεότερα κόκκινα κρασιά μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία, καθώς τα βοηθά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ανοίξετε ένα μπουκάλι Αγιωργίτικο - Merlot ή οποιοδήποτε άλλο κόκκινο κρασί, σκεφτείτε να το μεταγγίσετε για να ενισχύσετε το ταξίδι της γευσιγνωσίας σας.

Πώς κρατάμε ένα ποτήρι κρασιού ;

Το κράτημα ενός ποτηριού κρασιού μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμπειρία της γευσιγνωσίας σας.

Για να κρατάτε σωστά ένα ποτήρι κρασιού, πιάστε το από την κολώνα και όχι από τη βάση. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή εμποδίζει το χέρι σας να ζεστάνει το κρασί, επιτρέποντάς του να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία του. Κρατώντας το ποτήρι από το στέλεχος, διατηρείτε τη δροσιά του κρασιού και εξασφαλίζετε ότι τα αρώματα και οι γεύσεις θα ξεδιπλωθούν όπως προβλέπεται. Αποφύγετε να πιάνετε το μπολ, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία και ενδεχομένως να αφήσει μουτζούρες ή δακτυλικά αποτυπώματα στο ποτήρι.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σηκώσετε ένα ποτήρι με το αγαπημένο σας κρασί, θυμηθείτε να το κρατάτε από το κοτσάνι, επιτρέποντας στο κρασί να λάμψει με τον καλύτερο τρόπο. Είτε πίνετε ένα πλούσιο Malbec είτε ένα τραγανό Chardonnay, η γνώση της τέχνης του κρατήματος ενός ποτηριού κρασιού προσθέτει μια πινελιά εκλέπτυνσης στο ταξίδι σας στο κρασί.Σημαντική ερώτηση : Πόσο καιρό διατηρείται το κρασί μετά το άνοιγμα;


Αφού ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί, είναι φυσικό να αναρωτιέστε πόσο καιρό θα παραμείνει φρέσκο και απολαυστικό.

Τα κόκκινα κρασιά, όπως το Αγιωργίτικο-Μερλό, έχουν συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μετά το άνοιγμα σε σύγκριση με τα λευκά και ροζέ κρασιά. Κατά μέσο όρο, ένα ανοιγμένο μπουκάλι κόκκινο κρασί μπορεί να απολαμβάνεται για τρεις έως πέντε ημέρες. Για να μεγιστοποιήσετε τη φρεσκάδα του, ξανακλείστε καλά τη φιάλη και αποθηκεύστε την σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπως σε ένα ψυγείο κρασιών ή σε ένα κελάρι.

Τα λευκά κρασιά, όπως το σαββατιανό και το σαρντονέ, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής μετά το άνοιγμα, λόγω της υψηλότερης οξύτητάς τους. Γενικά, μπορείτε να περιμένετε ότι ένα ανοιχτό μπουκάλι λευκό κρασί θα διατηρήσει την ποιότητά του για περίπου δύο έως τρεις ημέρες, όταν φυλάσσεται σωστά στο ψυγείο. Θυμηθείτε να ξανακλείσετε τη φιάλη ερμητικά με φελλό ή πώμα για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με το οξυγόνο.


Τα ροζέ κρασιά, όπως το Grenache, βρίσκονται μεταξύ των ερυθρών και των λευκών κρασιών όσον αφορά τη διάρκεια ζωής. Όταν φυλάσσεται στο ψυγείο και σφραγίζεται καλά, ένα ανοιγμένο μπουκάλι ροζέ μπορεί να διατηρήσει τις γεύσεις και τα αρώματά του για περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Writed by :

Jeff DagnogoΠρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page