Ένα αρχείο με τα Δελτία Τρύγου, όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Οίνου και συγκεκριμένα για την Αττική, για αυτή την πενταετία, 2016 - 2020.
2016
Εξαιρετικά πρώιμος ήταν ο τρύγος. Σχεδόν παντού στην Ελλάδα ο τρύγος ξεκίνησε 7-15 μέρες νωρίτερα από πέρσι, και κάποιες λευκές ποικιλίες από τέλη Ιουλίου! Αυτό ήταν αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών του Φεβρουαρίου και των επόμενων μηνών. Επίσης, όπου παρατηρήθηκε ανομβρία κυρίως το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, επέτεινε την πρωιμότητα και δημιούργησε ένα ελαφρό στρες στα φυτά. Το μέγεθος των σταφυλών κρατήθηκε μικρό και οι αποδόσεις ήταν μειωμένες. Ποιοτικά όλοι οι Έλληνες οινοποιοί είναι ενθουσιασμένοι από τη άριστη φαινολική ωρίμανση και συμπύκνωση των κόκκινων κρασιών, τον φρουτώδη χαρακτήρα τους την ικανότητά τους να παλαιώσουν. Είναι μία εξαιρετική χρονιά. Τα λευκά κρασιά έχουν πολύ καλή δομή, πολύ καλές οξύτητες αλλά ο φρουτώδης χαρακτήρας τους δεν θα αγγίξει μάλλον το maximum των δυνατοτήτων τους. Οι τιμές των σταφυλιών κινήθηκαν ανοδικά ή έμειναν σταθερές ενώ η παραγωγή ήταν μειωμένη από 10%-30%.
Στην Αττική, γενικά το κλίμα είναι εύκρατο, ενώ η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από κάποιες ιδιαιτερότητες όπως της ανομβρίας η οποία έφερε την ωρίμανση των σταφυλιών και κατά συνέπεια και τον τρύγο (20)ημέρες νωρίτερα. Επίσης τα αμπέλια λόγω αυτής της ιδιομορφίας παρουσίασαν χαμηλή στρεμματική απόδοση με αυξημένη την ποιότητά τους εκτός κάποιων ιδιαιτέρων ποικιλιών. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα.
2017
ΤΡΥΓΟΣ ΦΤΩΧΟΣ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΣ
Οι κλιματολογικές συνθήκες της εσοδείας 2017 χαρακτηρίστηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις αλλαγές που φέρνει η νέα κλιματική πραγματικότητα: Πιο ακραίες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχοπτώσεις, ειδικά το καλοκαίρι. Οι περισσότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας είχαν πιο ψυχρό χειμώνα, πιο θερμό καλοκαίρι και παρατεταμένη ανομβρία. Ο Ελληνικός αμπελώνας απάντησε στα νέα δεδομένα με μικρότερη παραγωγή, υγιή σταφύλια, σπουδαία φαινολική ωριμότητα. Οι Ελληνικές ποικιλίες αντιστέκονται πιο αποτελεσματικά καθώς είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε παρόμοιες συνθήκες. Έτσι, η εσοδεία 2017 θα είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας, τη Νεμέα, τη Μαντινεία, τη Νάουσα. Τέλος, ιδιαίτερα μικρές αποδόσεις οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τιμών σταφυλιού από 10% έως 15% στις περισσότερες περιοχές.
Χειμώνας βροχερός και αρκετά ψυχρός για την Αττική. Η άνοιξη με φυσιολογικές θερμοκρασίες και ικανοποιητικές βροχοπτώσεις. Ο τριήμερος καύσωνας που έπληξε την Αττική από 30/6 - 2/7 με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 43,2°C προξένησαν εγκαύματα σε φύλλα και σταφύλια κυρίως στο Σαββατιανό, με αποτέλεσμα ζημιά που αγγίζει το 50% της παραγωγής σε Σαββατιανό. Οι πρώιμες ποικιλίες με πλούσιο φύλλωμα όπως η Μαλαγουζιά και το Sauvignon blanc είχαν μικρότερες ζημιές στα σταφύλια της τάξης του 10 – 15%. Ο τρυγητός με 4-5 ημέρες πρωιμότητα σε σχέση με το 2016 διεξήχθη ομαλά χωρίς να επηρεαστεί από τις λίγες καλοκαιρινές μπόρες. Η ποιότητα των σταφυλιών πολύ καλή ιδιαίτερα στις πρώιμες ποικιλίες που εμφανίζονται έντονα αρωματικές. Οι τιμές στα ίδια επίπεδα με το 2016.
2018
Χρονιά απαιτητικών προδιαγραφών
Οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες απαίτησαν σωστό προγραμματισμό και καίριες αποφάσεις στη διαχείρισή τους καθώς αιφνιδίασαν μέρος των αμπελουργών. Η χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά πρώιμη αλλά στη συνέχεια επιβράδυνε λόγω και των σημαντικών βροχοπτώσεων των αρχών του καλοκαιριού οι οποίες, επιπλέον, δημιούργησαν συνθήκες εμφάνισης ασθενειών. Αρκετές ποικιλίες σταφυλιών εθίγησαν ανάλογα με τη ευαισθησία τους και τη φάση ανάπτυξής τους. Οι ‘Έλληνες οινοποιοί σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας και της Πελοποννήσου χρειάστηκε να αφιερώσουν προσπάθειες στην επιλογή τόσο στο αμπέλι όσο και στην παραλαβή στο οινοποιείο. Τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν με τη βοήθεια και των άριστων καιρικών συνθηκών στη διάρκεια του τρυγητού και έτσι αναμένουμε και φέτος ελληνικά κρασιά ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα οι κορυφαίες αμπελουργικές ζώνες του Ασύρτικου (Σαντορίνη) και του Ξινόμαυρου (Νάουσα) έδωσαν άριστα αποτελέσματα. Οι ποσότητες της συγκομιδής εκτιμάται ότι ήταν ελαφρώς περιορισμένες σε σχέση με πέρσι στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές και οι τιμές σε ελαφρά άνοδο. Εξαίρεση η Σαντορίνη όπου οι πρωτοφανείς, για τα ελληνικά δεδομένα, τιμές σταφυλιού δείχνουν την παγκόσμια αναγνώριση του κρασιού αυτού, πέρα των άλλων τοπικών παραγόντων (μειωμένη παραγωγή, μικρές στρεμματικές αποδόσεις, οικιστική πίεση).
Χειμώνας με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις και ήπιες θερμοκρασίες για την Αττική. Η άνοιξη με υψηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες και με λίγες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε καλή καρποφορία. Το καλοκαίρι θερμό χωρίς καύσωνες συνοδεύτηκε από ασυνήθιστες και υψηλές βροχοπτώσεις στο τέλος Ιουλίου που δημιούργησαν προβλήματα στις πρώιμες ποικιλίες. Αντίθετα οι λευκές ποικιλίες όπως το ας;yρτικο ό ροδίτης και το σαββατιανό ευνοήθηκαν από αυτές τις βροχές και έδωσαν ζουμερά και ώριμα σταφύλια. Η ποιότητα των σταφυλιών γενικά καλή. Το ύψος βροχής από Οκτώβριο 2017- Σεπτέμβριο 2018 αρκετά υψηλό για την Αττική (638mm). Οι τιμές στα ίδια επίπεδα με το 2017.
2019
ΕΣΟΔΕΙΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ
Πολλές περιοχές μιλούν για την καλύτερη χρονιά των 20 τελευταίων χρονιών. Οι βροχοπτώσεις και η πολύ καλή κατανομή τους μέσα στο χρόνο εφοδίασαν αρκετά καλά τα φυτά με νερό ώστε να ανταπεξέλθουν στην ξηρή θερμή περίοδο του Ιουλίου – Αυγούστου που εφέτος ήταν χωρίς καύσωνες.
Τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή ενώ ο τρυγητός ήταν γενικά πιο όψιμος από πέρσι επανερχόμενος σε κανονικούς φυσιολογικούς χρόνους ωριμότητητας. Το κύριο χαρακτηριστικό της σπουδαίας ποιοτικής υπεροχής της φετινής χρονιάς, πέραν της άψογης υγείας του σταφυλιού, ήταν η πρωτοφανής για μεσογειακούς αμπελώνες ικανή οξύτητα που χαρίζει φρέσκα αρώματα, δροσερότητα, και ικανότητα παλαίωσης.
Η παραγωγή, παρότι κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, παραμένει ελλειμματική για τις ανάγκες της χώρας.
Ο χειμώνας ήταν σχετικά ψυχρός και με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις.
Οι σχετικά χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες του Μαρτίου και Απριλίου οδήγησαν στην οψιμότερη άνθιση των αμπελιών κατά 13 ημέρες σε σχέση με την μέση ημερομηνία άνθισης.
Σημαντική επίδραση στο ύψος των αποδόσεων και την ποιότητα των σταφυλιών, είχαν οι βροχοπτώσεις στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου αλλά και η πολύ καλή και επίκαιρη κατανομή τους μέσα στο διάστημα αυτό με αποτέλεσμα τον καλό εφοδιασμό των πρέμνων σε νερό, ώστε να ανταπεξέλθουν στην ξηρή και θερμή περίοδο που ακολούθησε μέχρι τον τρυγητό, ευτυχώς χωρίς καύσωνες.
Ο τρυγητός ξεκίνησε με 10 ημέρες καθυστέρηση σε σχέση με το 2018.
Τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή και με πολύ καλή τεχνολογική ωριμότητα. Οι οίνοι που παρήχθησαν είναι αρωματικοί και τυπικοί της κάθε ποικιλίας.
2020
Τυπική και άριστη η εσοδεία 2020
Το 2020 υπήρξε μια χρονιά με ήπιο χειμώνα καθώς οι θερμοκρασίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου υπήρξαν υψηλότερες των συνηθισμένων, ενώ ακριβώς το αντίθετο συνέβη με τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, πράγμα που οδήγησε σε οψίμιση όλων των βλαστικών σταδίων.
Η απουσία καύσωνα την θερινή περίοδο της ωρίμανσης και η ανομβρία στην θερινή και τρυγητική περίοδο οδήγησαν σε άριστα και απολύτως υγιή σταφύλια ενώ θετικά επηρεάστηκαν και οι όψιμες ελληνικές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο) από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.
Οι Έλληνες οινοποιοί πάτησαν στέρεα σε αυτά τα κλιματολογικά δεδομένα και δημιούργησαν κρασιά που αναδεικνύουν πλήρως τον τυπικό χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας σταφυλιού,.του κάθε ξεχωριστού terroir και την συνολική τυπικότητα της φετινής χρονιάς που θα μας δώσει εξαιρετικά λευκά κρασιά ιδιαιτέρως αρωματικά.με πολύ καλές οξύτητες ενώ τα κόκκινα θα έχουν βελούδινη ισορροπία και πλούσια φαινολική δομή.
Οι ποσότητες παραγωγής σταφυλιών ήταν μειωμένες. Παρόλα αυτά οι τιμές αγοράς σταφυλιού κινήθηκαν πτωτικά λόγω της επίσης μειωμένης ζήτησης από την επίδραση του covid στην εστίαση και τον τουρισμό.
Σταχυολογούμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα λόγια των ίδιων των παραγωγών: • «Η εσοδεία 2020 θα μας χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας που οφείλεται στις συνθήκες ωρίμανσης των σταφυλιών και στη μειωμένη στρεμματική απόδοση» (Παγγαίο) • «Εξαιρετική χρονιά για την αμπελουργική ζώνης της Σάμου» (Σάμος) • «Μια από τις καθαρότερες χρονιές των τελευταίων χρόνων» (Ραψάνη) • «Θα έχουμε οίνους με μεγάλη εκφραστικότητα» (Βοιωτία) • «Από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας» (Ηλεία) • «Λευκά κρασιά με αρωματική ένταση και υψηλή οξύτητα, ερυθρά με υψηλό φαινολικό δυναμικό» (Άγιον Όρος) • «Λευκά με έντονο αρωματικό φορτίο με πολύ καλή οξύτητα, ισορροπημένα. Ερυθροί οίνοι τυπικοί της εκάστοτε περιοχής καλλιέργειας με γεμάτο σώμα και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα» (Κρήτη) • «Εκφράστηκαν τυπικά τα διάφορα terroirs και οι ξεχωριστές ποικιλίες της περιοχής» (Αιγιάλεια) • «Η Σαντορίνη 2020 παρουσιάζει ένα χαρακτήρα αρκετά διαφοροποιημένο καθώς πάνω στην χαρακτηριστική ορυκτότητα παρατηρούμε διακριτικά αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων» (Σαντορίνη) • «Η εσοδεία του 2020 ήταν μια τυπική χρονιά» (Αμύνταιο)
Στην Αττική, ο χειμώνας ήταν αρκετά ψυχρός και με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις. Η άνοιξη ξεκίνησε με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες με συνέπεια την οψιμότερη έκπτυξη των οφθαλμών κατά 5-7 ημέρες.
Τον Μάϊο παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας καθώς είχαμε ένα διήμερο με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 36°C,.οι οποίες μείωσαν σημαντικά τον πληθυσμό της ευδέμιδας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των σταφυλιών.
Με εξαίρεση τον Ιούλιο που ήταν άνομβρος, στο διάστημα από Απρίλιο έως Αύγουστο είχαμε ομαλή κατανομή των βροχών.με συνέπεια καλό εφοδιασμό των πρέμνων σε νερό και καλή ισορροπία βλάστησης – καρποφορίας. Ειδικώτερα η βροχή στις 6 Αυγούστου ύψους 20 mm στις αρχές του τρυγητού βοήθησε τα πρέμνα να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες.που ακολούθησαν και συνέβαλαν στην καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Η παραγωγή μειωμένη κατά 25% συγκριτικά με το 2019 ενώ η ωριμότητα ήταν για όλες τις ποικιλίες πολύ καλή.
Τα Δελτία Τρύγου μας βοηθούν να ανατρέξουμε στις προηγούμενες χρονιές και να θυμηθούμε τα κλιματολογικά στοιχεία της χρονιάς, αλλά και πώς αυτά επηρέασαν τον κύκλο του αμπελιού και οπότε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Επίσης, είναι σημαντικά για να αποφασίσουμε ποια κρασιά είναι ικανά για παλαίωση και ποια πρέπει να καταναλωθούν πιο άμεσα.
Πηγή: Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (http://greekwinefederation.gr/)
Comments