Post | zeginiswinery
top of page

Δελτίο Τρύγου 2022 στο Οινοποιείο Ζεγγίνης

Updated: Aug 12, 2023



Η Αττική έχει ένα μοναδικό terroir. Η περίφημη περιοχή Ραμνούς του Μαραθώνα συνεισφέρει ξεχωριστά χαρακτηριστικά στα σταφύλια. Στο πλαίσιο των καιρικών προκλήσεων, το terroir παρουσίασε την αξιοσημείωτη ικανότητά του να εμφυσήσει στα κρασιά αξιοσημείωτες γεύσεις και ιδιότητες που είναι πραγματικά μοναδικές στην περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια, οι αμπελώνες της Αττικής γνώρισαν μια σειρά από ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα κάθε τρύγου και επηρέασαν τη διαδικασία οινοποίησης. Η εξέταση των καιρικών δεδομένων από τα προηγούμενα χρόνια παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση της ποιότητας της συγκομιδής 2022.


Ο καιρός της Αττικής τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές. Το ύψος της βροχόπτωσης, κατά μέσο όρο, κυμαινόταν από 500 έως 600 χιλιοστά ετησίως, αν και ορισμένα χρόνια είχαν σημαντικά περισσότερες ή λιγότερες βροχοπτώσεις. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες διέφεραν επίσης, συνήθως πέφτουν μεταξύ 25 και 30 βαθμών Κελσίου.


Τα προηγούμενα χρόνια, η Αττική αντιμετώπισε προκλήσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες που επηρέασαν τους αμπελώνες.


Αναμφισβήτητα, ο τρύγος του 2022 έκρυβε πολλές συγκινήσεις. Οι ατυπικές κλιματολογικές συνθήκες με τις αυξημένες βροχοπτώσεις και τις σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις δοκίμασαν τις αντοχές αμπελουργών και αμπελιών.


Το έτος 2022 ξεκίνησε με ευεργετικές χιονοπτώσεις, αναπληρώνοντας τους υδάτινους πόρους και προχώρησε με καιρικά μοτίβα που ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων για όλη την άνοιξη. Οι καλοκαιρινές βροχές έπαιξαν ευεργετικό ρόλο στη διευκόλυνση της σταθερής ανάπτυξης των αμπελιών και στην προώθηση της βέλτιστης ωρίμανσης τους. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή απόδοση και το μοναδικό terroir της περιοχής του Μαραθώνα, αυτές οι συνθήκες συνέβαλαν στη δημιουργία κρασιών με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και συμπυκνωμένες γεύσεις.


a smooth wine with aromas of baked aple, pear, notes of peach and butter
Velanidia Zeginis 2022

Στον αμπελώνα του Μαραθώνα είχαμε εξαιρετικά πολλούς ανέμους που ευνόησαν την καλή υγεία των σταφυλιών και αποφύγαμε τις ασθένειες. Τα σταφύλια ήταν πιο υγιή από ποτέ! Είναι μια χρόνια που πραγματικά ευνοήθηκαν οι πρώιμες ποικιλίες, όπως το Chardonnay και θα έχουμε εξαιρετικά κρασιά. Ως συνήθως, ο τρύγος του ήταν τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Για το κρασί Velanidia Zeginis 2022 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά γιατί χάριν στους πολλούς αέρηδες, αυξήθηκε σημαντική η περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ του σταφυλιού που οδήγησε σε αυθόρμητη μηλογαλακτική ζύμωση και ένα κρασί με βουτυρένια και φρουτώδη αρώματα.





Ο τρύγος συνεχίστηκε με το Αγιωργίτικο και το Merlot, μέσα Αυγούστου, από τους αμπελώνες του Οινοποιείου Ζεγγίνης. Καθαρά σταφύλια, υψηλή συμπύκνωση αρωμάτων και λιγότερες τανίνες, καθώς και ημιτελή ωρίμανση των σταφυλιών. Χρειάστηκε διαλογή ανά ρώγα σταφυλιού ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή ποιότητα για το κρασί που θα παλαιώσει στα βαρέλια.


Είχαμε ένα δροσερό καλοκαίρι πέραν από τα συνηθισμένα για την Αττική. Η επιλογή της κατάλληλης ημέρας τρύγου ήταν μια πρόκληση για τους οινοπαραγωγούς, που προσπαθήσαμε να επιτύχουμε με συνεχείς και πολλαπλές ημερήσιες αναλύσεις ωριμότητας αλλά και πλήρη ετοιμότητα. Οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε σύγκριση με τις συνηθισμένες, καθυστέρησαν την έναρξη του τρύγου του Σαββατιανού, εξασφαλίζοντας ομαλή διαδικασία συλλογής σταφυλιών και απόδοση πρώτων υλών που χαρακτηρίζονται από ευχάριστη οξύτητα.


Ο τρύγος του 2022 στην Αττική ήταν ένα ταξίδι που σημαδεύτηκε από τις καιρικές προκλήσεις, την επιρροή του terroir και την ακλόνητη αντοχή των οινοποιών. Καθώς αναλογιζόμαστε αυτόν τον αξιοσημείωτο τρύγο, αναγνωρίζουμε τη βαθιά επίδραση του καιρού στην καλλιέργεια του σταφυλιού και την παραγωγή εξαιρετικού κρασιού.



ΖΕΓΓΙΝΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

Οινολόγος

MSc Enology & Viticulture, Universite de Bordeaux


26 views0 comments
bottom of page