Post | zeginiswinery
top of page

Δελτίο Τρύγου 2021 στο Οινοποιείο Ζεγγίνης

Updated: Aug 12, 2023

Νομός : Αττικής

Περιοχή : Ραμνούς, Μαραθώνας

Ιδιόκτητος Αμπελώνας Οινοποιείου Ζεγγίνης





Η αμπελουργική χρονιά 2020 – 2021, που επηρέασε την εσοδεία 2021, παρουσίασε καιρικές ακρότητες σε όλη την Ελλάδα και η παραγωγή σταφυλιού (ποσοτικά μειωμένη), επηρεάστηκε από τα δύο μεγάλα κύματα καύσωνα: αρχικά τον Ιούνιο και στη συνέχεια προς το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Ο πρώτος καύσωνας ήταν λιγότερο τραυματικός, αφήνοντας σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα τα αμπέλια. Στη συντριπτική πλειονότητά τους αξιοποίησαν τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους που χρειάζονταν για να ολοκληρώσουν τη βλάστηση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο δεύτερος καύσωνας, ωστόσο, δημιούργησε προβλήματα, ανάλογα βέβαια και με την ποικιλία, πρώιμη ή όψιμη, ειδικά με τη φάση στην οποία βρέθηκαν τα φυτά. Οι πρώιμες ποικιλίες, π.χ. μαλαγουζιά και chardonnay, ζημιώθηκαν περισσότερο, καθώς ο καύσωνας συνέπεσε με τα τελευταία στάδια της ωρίμασης και τον τρύγο του καρπού. Οι όψιμες ποικιλίες, όμως, όπως για παράδειγμα το σαββατιανό, επηρεάστηκαν πολύ λιγότερο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπήρχαν στο έδαφος αποθέματα νερού ή, ακόμα καλύτερα, η δυνατότητα άρδευσης. Τα αποθέματα νερού και η διαθεσιμότητά τους αποτέλεσαν μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα κατά την εν λόγω αμπελουργική χρονιά σε όλη την Ελλάδα.


Μια χρονιά των αντιθέσεων, με ιδιαίτερα ψυχρή κατά το μεγαλύτερο μέρος άνοιξη και εξαιρετικά θερμό θέρος.

Εν κατακλείδι, για τη φετινή εσοδεία θα μπορούσαμε να πούμε πως ισχύει η ρήση «ουδέν κακόν αμιγές καλού», αφού σε αρκετές περιπτώσεις ένα μη επιθυμητό καιρικό φαινόμενο βγήκε, τελικά, σε καλό. Π.χ. οι χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης μπορεί να καθυστέρησαν την έναρξη της βλαστικής περιόδου της αμπέλου, αλλά προφύλαξαν από παγετούς· ο χαμένος χρόνος της αρχικής οψίμισης ανακτήθηκε λόγω υψηλών θερμοκρασιών· η μείωση της παραγωγής λόγω χαμηλού υδατικού αποθέματος και υψηλών θερμοκρασιών δημιούργησε το εφέ πράσινου τρύγου.

Στην ανατολική Αττική, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν την έναρξη του τρύγου του Σαββατιανού στις 2 Σεπτεμβρίου, με την συλλογή των σταφυλιών να εξελίσσεται ομαλά και την πρώτη ύλη να διαθέτει κανονικά σάκχαρα, ποιοτικές τανίνες αλλά και ελαφρά τονισμένη (λόγω του σοκ από τον καύσωνα) οξύτητα.


Το Σαββατιανό, όπως κάθε χρόνο, ήταν η τελευταία ποικιλία που τρυγήθηκε και εκείνη που έδωσε, συγκριτικά, τα καλύτερα αποτελέσματα. Η συνολική παραγωγή ήταν μειωμένη τουλάχιστον κατά 13% σε σχέση με το 2020 και 20% σε σχέση με τον μέσο όρο των 20 τελευταίων ετών. Η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών ήταν πολύ καλή και οι χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις οδήγησαν στην παραγωγή οίνων με έντονο άρωμα και πλούσιο και καλά δομημένο σώμα.


Το Αγιωργίτικο επίσης αποδίδει έντονο φρούτο, ενώ παρουσιάζεται ελαφρώς πιο συμπυκνωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές, αποκαλύπτοντας έτσι το μέγιστο του δυναμικού του.


Συμπερασματικά, αναμένονται κρασιά με ιδιαιτέρως πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο και αξιόλογη οξύτητα, στοιχεία που σε συνδυασμό με τις ποιοτικές τανίνες τα καθιστούν ιδιαίτερα φιλικά στο τραπέζι ενώ ταυτόχρονα τους προσδίδουν δυναμικό μακράς διάρκειας.





 

Πηγή: Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (http://greekwinefederation.gr/)


4 views0 comments
bottom of page